Nijmegen - Gent , uitgeverij Vantilt - Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde, 2001, in-8°, 1302 pp, uitgevers linnen met stofwikkel. Met mooi manuscript ex-dono van de auteur aan Adriaan ( de Roover ). Los bijgevoegd: talrijke knipsels van besprekingen verzameld door de Roover. Eveneens bijgevoegd: doorslag van een brief van 2 pp gericht aan Geert Buelens, 20 juni 2001, door Ben Klein ( pseud. van Frans de Wispelaere ) . Klein vraagt geld voor citaten van hem in de studie van Buelens. Brief geschreven in ''Van Ostaijen pastiche stijl''.
Reference : 49188
Antiquariaat Wim de Goeij
M. Wim de Goeij
Max Temmermanlaan 15 - Postbox 39
2920 Kalmthout
Belgium
0032 496 381 439
according the rules of I.L.A.B. suivant les règles du CLAM
, vantilt, 2001 Gebonden in linnen met originele uitgeversomslag, 16x24cm. 302 Pagina's. in nieuw staat !! ISBN 9789075697353.
Aan een geschiedenis van de moderne Vlaamse poezie heeft vooralsnog niemand zich gewaagd. In dit boek doet Geert Buelens een poging via de beproefde tactiek van de omtrekkende beweging: hij bedrijft geen 'echte', 'geobjectiveerde' historiografie, maar beschrijft de ontwikkeling van de dichtkunst in Vlaanderen door een omstandige reconstructie van de manier waarop in Vlaanderen door dichters en critici gereageerd is op de poezie en de persoon van Paul van Ostaijen (1896-1928). Na een introductie waarin onder meer Guido Gezelle en Karel van de Woestijne het pad effenen, volgt een uitvoerige beschrijving van de literaire activiteiten van Van Ostaijen en de impact die zij hadden op tijdgenoten als Gaston Burssens, Marnix Gijsen, Wies Moens en Victor Brunclair. In chronologisch gerangschikte hoofdstukken belicht de auteur daarna de manier waarop Van Ostaijen functioneerde in verschillende poeticale debatten, vernieuwings- en restauratiebewegingen. Hoofdrollen in dit verhaal zijn weggelegd voor onder meer Maurice Gilliams, Hugo Claus, Louis Paul Boon, Gust Gils, Paul de Vree en Erik Spinoy. Opgemerkte bijrollen worden vertolkt door o.a. Pieter G. Buckinx, Albert Westerlinck, Ivo Michiels, Willy Roggeman, Paul Snoek, Stefan Hertmans en Tom Lanoye. Het boek is tegelijk een receptie- en invloedenstudie, een poeticaal compendium, een brok mentaliteitsgeschiedenis (activisme, existentialisme, postmodernisme, ...), een overzichtswerk over de impact van de verschillende literaire avant-gardes in Vlaanderen, een studie over de rol en betekenis van literaire tijdschriften, een inleiding tot het werk van meer dan vijftig dichters, en een met een reeks analyses van bekende en onterecht vergeten gedichten gelardeerde leeswijzer over hoe het schrijven en lezen van poezie in de twintigste eeuw is veranderd.