Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, 1985. In-4°, 29 x 21 cm, 180 pp, colour & black/white, sewn, original softcover. Bi-lingual edition (French-Dutch), published on the occasion of an exhibition.
Reference : 47646
Antiquariaat Wim de Goeij
M. Wim de Goeij
Max Temmermanlaan 15 - Postbox 39
2920 Kalmthout
Belgium
0032 496 381 439
according the rules of I.L.A.B. suivant les règles du CLAM
Jessy Van De Velde en Ronny Van De Velde. Met teksten van Adriaan Gonnissen, Peter H. Pauwels & Herwig Todts 325 x 245 mm, 824 p
Reference : 54144
Antwerp, Ronny Van de Velde Gallery / Ludion, 2020 Hardcover 824 pages, ills colour & bw, 25 x 33 cm, Dutch. 2 VOLUMES BOXED, =(monografie + cat. raisonne. . ISBN 9789493039469.
Born in Antwerp, Jules Schmalzigaug was a well-travelled Belgian futurist painter who came of age at the turn of the 20th century. He lived for a time in Paris, but eventually moved to Venice to participate in the Italian avant-garde art scene. Following the outbreak of the First World War, he relocated to the Netherlands and began experimenting with light and colour. Declared unfit for military service, he became lonely and fell into depression, and committed suicide in 1917. Forgotten for a time, his work was rediscovered in 1980 and has since appeared in international exhibitions on futurism. This monograph on Schmalzigaug contributes to a wider appreciation for his artistic genius. // Belgisch kunstenaar Jules Schmalzigaug (1882, Antwerpen) groeit op in een welgesteld milieu in het Antwerpse fin-de-siècle. Hij reist door Italië en Duitsland, leeft een ijd in Parijs, en installeert zich uiteindelijk in Venetië. Daar maakt hij al snel deel uit van een groep jonge avant-gardekunstenaars die de strijd aangaan met het nostalgische passeïsme. Hij is de eerste Belg die deelneemt aan de Italiaanse futuristische beweging. Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog werkt hij verder in Nederland aan zijn intrigerende experimenten met licht en kleur. Op vierendertigjarige leeftijd pleegt Schmalzigaug zelfmoord en daarmee komt een abrupt eind aan een veelbelovende carrière. Het werk van Jules Schmalzigaug wordt in 1980 herontdekt: verschillende van zijn werken worden getoond op de grote overzichtstentoonstelling Futurismo & Futurismi in het Palazzo Grassi in Venetië in 1986. En ook in eigen land wordt hij - na tentoonstellingen in Brussel, Gent en Oostende - eindelijk erkend als een van de belangrijkste Belgische voorlopers van de modernistische avant-garde. Deze nieuwe, ambitieuze publicatie hoopt bij te dragen aan de internationale waardering die Jules Schmalzigaug verdient. De uitgave bestaat uit twee delen in een foedraal. Het eerste deel, van de hand van Peter J.H. Pauwels, is een monografie en beschrijft het oeuvre van de kunstenaar in verhouding tot de Europese artistieke stromingen van zijn tijd. Het tweede deel is een catalogue raisonné die voor het eerst het volledige oeuvre van Schmalzigaug documenteert.
Jessy Van De Velde en Ronny Van De Velde. Met teksten van Adriaan Gonnissen, Peter H. Pauwels & Herwig Todts 325 x 245 mm, 824 p
Reference : 57675
Antwerp, Ronny Van de Velde Gallery / Ludion, 2020 Hardcover 422 pages, ills colour & bw, 25 x 33 cm, hb, Dutch. monografie. . ISBN 9789493039469.
deel 1 van catalogus Raisonne, = enkel het deel monografie. Born in Antwerp, Jules Schmalzigaug was a well-travelled Belgian futurist painter who came of age at the turn of the 20th century. He lived for a time in Paris, but eventually moved to Venice to participate in the Italian avant-garde art scene. Following the outbreak of the First World War, he relocated to the Netherlands and began experimenting with light and colour. Declared unfit for military service, he became lonely and fell into depression, and committed suicide in 1917. Forgotten for a time, his work was rediscovered in 1980 and has since appeared in international exhibitions on futurism. This monograph on Schmalzigaug contributes to a wider appreciation for his artistic genius. // Belgisch kunstenaar Jules Schmalzigaug (1882, Antwerpen) groeit op in een welgesteld milieu in het Antwerpse fin-de-siècle. Hij reist door Italië en Duitsland, leeft een ijd in Parijs, en installeert zich uiteindelijk in Venetië. Daar maakt hij al snel deel uit van een groep jonge avant-gardekunstenaars die de strijd aangaan met het nostalgische passeïsme. Hij is de eerste Belg die deelneemt aan de Italiaanse futuristische beweging. Na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog werkt hij verder in Nederland aan zijn intrigerende experimenten met licht en kleur. Op vierendertigjarige leeftijd pleegt Schmalzigaug zelfmoord en daarmee komt een abrupt eind aan een veelbelovende carrière. Het werk van Jules Schmalzigaug wordt in 1980 herontdekt: verschillende van zijn werken worden getoond op de grote overzichtstentoonstelling Futurismo & Futurismi in het Palazzo Grassi in Venetië in 1986. En ook in eigen land wordt hij - na tentoonstellingen in Brussel, Gent en Oostende - eindelijk erkend als een van de belangrijkste Belgische voorlopers van de modernistische avant-garde. Deze nieuwe, ambitieuze publicatie hoopt bij te dragen aan de internationale waardering die Jules Schmalzigaug verdient. De uitgave bestaat uit twee delen in een foedraal. Het eerste deel, van de hand van Peter J.H. Pauwels, is een monografie en beschrijft het oeuvre van de kunstenaar in verhouding tot de Europese artistieke stromingen van zijn tijd. Het tweede deel is een catalogue raisonné die voor het eerst het volledige oeuvre van Schmalzigaug documenteert.
Antwerpen/ Brussel, Van de Velde/ I.C.S.A.C., 1985 softcover 21x28 cm., 179pp., zeer uitgebreide illustratie in kleur en z/w., NL/FR ISBN 9090008837.
Monografie ; Een familie - Een persoonlijkheid - Het relaas van de reizen - Theorie en praktijk - Tot besluit.
0. Antwerpen, R.&J. Van de Velde, 1985. 29 x 21 cm, 180 pp, colour & b/w ill. publisher's cloth with d. w. (Text in Dutch).
Antwerpen, R.& J.Van de Velde 1985 180pp.with ills.in colour & bl/w, in-4°, cloth with ill.dustwrapper, VG