Turnhout, Brepols, 2002, in-4°, 518 pp, hundreds of ills., index, bibliography, sewn, stiff paper wrapper. On Western and non-Western design elements in Belgian architecture. Text in Dutch. (Due to larger/size weight of this book, additional shipping charges may apply depending on customer location.).
Reference : 35787
Antiquariaat Wim de Goeij
M. Wim de Goeij
Max Temmermanlaan 15 - Postbox 39
2920 Kalmthout
Belgium
0032 496 381 439
according the rules of I.L.A.B. suivant les règles du CLAM
, Brepols, 2002, softcover , geillustreerde kartonomslag met flappen, 235 x 305mm., 518pp., prachtige, zeer uitgebreide illustratie in kleur en z/w. ISBN 9789056220426.
Niet alleen een grondige en fascinerende studie over bouwkunst, maar gaat bovendien in op de historische en mentale context ervan. Daardoor biedt het boek ook een schat aan cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis. Een reis van elf hoofdstukken en dertien casestudy's voert de lezer van de Egyptische obelisken op het renaissance stadhuis van Antwerpen naar de koningin van Sheba en de indrukwekkende ruines van Zimbabwe, langs foto's van onze grootouders tegen een achtergrond van majestueuze zuilen en balustrades, tot aan het hof van de Chinese keizer Qianlong, die in 1747 - 1759 een paleis met tuinen, fonteinen, een labyrint en bijhorende folies in Europese stijl liet opbouwen. // Een bevattelijk en degelijk overzicht van vijf eeuwen bouwgeschiedenis vanuit een ongewoon maar vruchtbaar perspectief: hoe en waarom onstonden be nvloeding en overname van uitheemse elementen? Waarom staan er Egyptische obelisken op het renaissance stadhuis van Antwerpen? Wat heeft de koningin van Sheba te maken met de indrukwekkende ru nes van Zimbabwe? Waarom bestaan er geen gerechtshoven in Afrikaanse stijl? Waarom lieten onze grootouders zich fotograferen tegen een achtergrond van majestueuze zuilen en balustrades? En wat bezielde de Chinese keizer Qianlong toen hij in 1747-1759 een paleis met tuinen, fonteinen, een labyrint en bijhorende folies ?in Europese stijl? liet opbouwen? Al deze vragen komen aan bod in het boek Vreemd gebouwd. Westerse en niet-westerse elementen in onze architectuur . Het biedt een overzicht van vijf eeuwen bouwgeschiedenis vanuit een ongewoon maar vruchtbaar perspectief: bestaat er zoiets als een ?eigen? of een ?vreemde? manier van bouwen, en hoe en waarom ontstonden be nvloeding en overname van vreemde elementen? Wat was daarbij de functie van exotisme in gebouwen? In dit unieke project komen renaissance en barok aan bod, maar evengoed chinoiserie n, turquerie n en neogotiek. Rustieke tuinpaviljoentjes en classicistische salons paraderen er naast Chinese bruggetjes, neogotische kerken en Moorse rookkamers. Vreemd gebouwd situeert al die vari teiten in hun historische en mentale context en illustreert ze met vaak nooit eerder getoonde afbeeldingen. Het boek omvat elf hoofdstukken en dertien casestudies.
2002 Brepols Publishers Hardcover
Vreemd gebouwd: westerse en niet-westerse elementen in onze architectuur zachte kaft, 305 x 240 mm, 518 blz, in goede staat