2014 Academie voor de edelsmeedkunst van Belgiê Soft cover
Reference : 022060
Brugse edelsmeden van het ancien régime Softcover, 245 x 170 mm, 320 blz, illustraties in zwart/wit en kleur, zeer goede staat
Antiquariaat Tanchelmus b.v
Walter Van den Bergh
Van Vaerenberghstraat 53
2600 Berchem
Belgium
walter.vandenbergh@tanchelmus.be
+32(0)496 80 81 92
Conforme
Brussel, Academie Edelsmeedkunst, 2014 softcover, 320 pages, 16 kleurenfoto's, 16 x 24 cm. illustraties. merktekens, Tekst: Nederlands.
Dit boek is een studie van de edelsmeden van Brugge van het ancien régime. In de inleiding wordt een kort overzicht gegeven van de reglementering betreffende het ambacht en van de verplichting van de edelsmeden om hun werken te maken met goud of zilver van een minimum gehalte. Dit gehalte moest door de gezworenen van het ambacht geverifieerd worden en, indien het goed was, gegarandeerd met hun merken. In deel II worden de merken van de gezworenen onderzocht en, in de mate van het mogelijke, geïdentificeerd. Er was al vroeg een Brugs merk in de vorm van een leeuwenkop, en vanaf 1612 aangevuld met een gekroonde gotische letter b. Een ander merk, jaarletter genoemd, was een letter van het alfabet die in principe van jaar tot jaar veranderd werd, zodat men de deken en de gezworenen van het ambacht kon terug vinden, die het gehalte hadden gekeurd. De tabel van dit deel geeft de gekende jaarletters weer. In deel III worden de edelsmeden vermeld, die in Brugge hebben gewerkt van 1567 tot 1798. Zij moesten ook hun persoonlijk merk op hun werkstukken slaan. Dat merk werd bij het ambacht op een koperen plaat ingeslagen naast de naam van de edelsmid, zodat men de maker van het werk bij betwisting kon identificeren. Een dergelijke plaat met zilversmeden, ingeschreven tussen 1567 en 1636, is te Brugge nog bewaard, en een archiefstuk is een kopie van een verloren plaat met de merken en namen van meesters, ingeschreven van 1713 tot 1759. Tussen de periodes van die documenten zijn aanvullingen mogelijk bij middel van andere documenten en van zilverwerk. De edelsmeden worden in chronologische volgorde weergegeven met, zo mogelijk, hun biografische gegevens, hun functies bij het ambacht en hun merk of merken. In deel IV worden meesters vermeld die werkten in Diksmuide, Eeklo, Nieuwpoort, Oostende en Veurne. Ze waren niet talrijk genoeg om een ambacht te kunnen oprichten, en moesten hun werken laten keuren door het ambacht van Brugge. In deel V is een index van de meesters en van de merken opgenomen, die toelaat de gegevens van 512 edelsmeden en ongeveer 450 merken gemakkelijk terug te vinden.