De Reuter 1969
Reference : lc_72680
En feuillets sous étui, bel état.
Bookit!
M. Alexandre Bachmann
Passage du Rond Point 4
1205 Genève
Switzerland
Virement bancaire, PayPal, TWINT!
Antwerp, Phoebus Focus VIII, softcover, 21 x 14,8 cm, 88 pagina's, Nederlandstalige editie . ISBN 9789082829082.
In dit boek staat een voorstelling van Phoebus Apollo centraal, geschilderd door de barokke meester Jan Boeckhorst. Phoebus is de zonnegod naar wie The Phoebus Foundation is genoemd. Hij is de beschermer van de muzen en dus van de kunsten. Hij staat ook symbool voor het licht en de zon, en is intens verbonden met de ?gouden tijd?: een mythisch tijdperk vol eindeloze overvloed en rechtvaardigheid. In de reeks ?Phoebus Focus? gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation. Hans Vlieghe ( 1939) studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent, waar hij ook enkele jaren werkzaam was als assistent. Hij promoveerde in 1967 over het oeuvre van de Antwerpse kunstschilder Gaspar De Crayer. Na diverse studie- en onderzoeksverblijven in M nchen, Londen, Firenze en Rome ging hij als wetenschappelijk medewerker aan de slag in wat nu het Centrum Rubenianum heet. Daar is hij tevens lid van de raad van bestuur en werkt hij mee aan het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard. Sinds 1990 is hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgi voor Kunsten en Wetenschappen. Als hoogleraar was Vlieghe verbonden aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven. Hij is gespecialiseerd in de Vlaamse schilderkunst van de zeventiende eeuw. Naast zijn onderzoek over De Crayer schreef hij tal van publicaties over (onder meer) Peter Paul Rubens en schilders uit diens entourage, over David II Teniers en Jan Boeckhorst. Sinds 2004 is hij met emeritaat, maar dat weerhoudt hem er niet van om kunsthistorisch onderzoek te blijven uitvoeren.
Antwerp, Phoebus Focus IV, softcover, 21 x 14,8 cm, 64 pagina's, Nederlandstalige editie . ISBN 9789082829020.
Phoebus Focus IV De dierenfabel Van den vos Reynaerde werd geschreven in de dertiende eeuw. De vos is er een antiheld: een lepe schurk ? een moordenaar zelfs ? die genadeloos de hypocrisie van het establishment aan de kaak stelt. De collectie van The Phoebus Foundation omvat een deelfonds met zowat vijfhonderd publicaties, her- en vertalingen van het oorspronkelijke Reynaertverhaal. Van zestiende-eeuwse uitgaven over Goethe tot Louis Paul Boon: de vos sterft nooit. In de reeks ?Phoebus Focus? gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation.
Antwerpen , Phoebus Focus VII, 2018 Oorspronkelijk uitgevers omslag, 98 pagina's. ISBN 9789082829037.
Oorlog, onveiligheid, vluchtelingen, economische crisis: het zijn maar enkele verdacht vertrouwd klinkende trefwoorden die de zeventiende eeuw tekenden. Peter Snayers specialiseerde zich in het schilderen van oorlogstaferelen. Naast grote doeken die veldheren verheerlijkten, gaf hij ook de gewone man of vrouw weer, geteisterd door de dagelijkse oorlogsrealiteit. Een overval op reizigers haalt doorgaans de geschiedenisboeken niet. Maar dat thema staat wel centraal in het werk van Snayers waarover deze publicatie gaat. Een vergeten meester en een vergeten stukje geschiedenis komen zo weer tot leven. In de reeks ?Phoebus Focus? gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation. Leen Kelchtermans ( 1986) studeerde kunstwetenschappen aan de KU Leuven en de Universiteit van Amsterdam. Als aspirant van het FWO schreef ze een proefschrift over de topografische strijdtaferelen van de zeventiende-eeuwse Brusselse schilder Peter Snayers. In die eerste oeuvrestudie hanteerde ze een contextuele en crossdisciplinaire onderzoeksmethode om de betekenislagen van vroegmoderne oorlogsschilderijen te doorgronden. Haar doctoraat werd bekroond met de Erik Duverger-prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgi . Na haar promotie werkte Kelchtermans als postdoctoraal vorser aan de KU Leuven. Momenteel is ze als kunsthistorisch onderzoeker actief voor The Phoebus Foundation.
Ed. Liber 1984. Bel exemplaire relié, in-4, 104 pages.
, Phoebus Focus XXI, 2021 PB, 210 x 148 mm, 80 p, NL Kleurenillustraties, NL editie. ISBN 9789463887960.
Rubens, Van Dyck, Jordaens. Antwerpen staat bekend om zijn vele getalenteerde artiesten. Maar hoe zit het eigenlijk met Brussel Onderzoekster Lara Yeager-Crasselt voert de lezer mee naar de brullende Brusselse kunstscene, meer bepaald naar de buitengewone portretkunst, met Michael Sweerts als pionier. In de reeks 'Phoebus Focus' gaan experts en wetenschappers in op topstukken uit de rijke collectie van kunststichting The Phoebus Foundation. Lara Yeager-Crasselt ( 1983) is een kunsthistorica die zich specialiseerde in de vroegmoderne Nederlandse kunst. Zij is curator van The Leiden Collection, een priv collectie van Nederlandse en Vlaamse kunst die gevestigd is in New York. Haar onderzoek focust op schilderkunst, beeldhouwkunst en wandtapijten in de Zuidelijke Nederlanden (vooral in en rond Brussel), de dynamiek van de artistieke uitwisseling met Itali en bredere thema's van artistieke mobiliteit, identiteit en samenwerking. Ze is de auteur van Michael Sweerts (1618-1664): Shaping the Artist and the Academy in Rome and Brussels (2015) en publiceerde in tijdschriften als Dutch Crossing en De zeventiende eeuw, alsook in bundels, collectie- en tentoonstellingscatalogi.